banner

Ενημερωτικό δελτίο

Μία νέα ταμπέλα θα εμφανιστεί στα καταστήματα που πωλούν μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Σχετική εγκύκλιος του ΕΦΕΤ έχει αποσταλεί στην Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Π.Ο.Ε.Σ.Ε, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕ! τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Κέντρων Εστίασης και ∆ιασκέδασης ΠΑ.Σ.Κ.Ε.∆Ι, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος - Ο.Ε.Ζ.Ε., στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - Σ.Ε.Τ.Ε., στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος - Σ.Ε.Λ.Π.Ε. , στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ΣΕΒΤ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι, σε εμφανές σημείο του καταστήματος θα πρέπει να αναρτηθεί ειδική ταμπέλα - μεγέθους Α4 - για να πληροφορούνται οι καταναλωτές ποια προϊόντα περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, ενώ όλες τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνο άτομο που να γνωρίζει και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συστατικά αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ, 1169/2011 από τη 13η Δεκεμβρίου 2014 έγινε υποχρεωτική (άρθρο 44), η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα για πώληση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης ή για τα τρόφιμα που συσκευάζονται στον τόπο πώλησης, εφόσον το ζητήσει ο αγοραστής ή προσυσκευάζονται για άμεση πώληση. Η εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο παροχής αυτών των πληροφοριών στον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αφορά:

- μονάδες ομαδικής εστίασης

- επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς όπως ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία κ.α. και

- επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές κ. α.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες και προσβάσιμες στο χώρο πώλησης-προσφοράς των μη προσυσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ' αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς. Θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να παρέχονται στον καταναλωτή οπωσδήποτε πριν την πώληση-διάθεσή των τροφίμων. Πρέπει να δίνονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα ενώ επιτρέπεται επιπλέον και η πολύγλωσση παροχή της πληροφορίας.

Η δήλωση των ενδείξεων επιτρέπεται να δίνεται προφορικά, πάντως, πρέπει να υπάρχει πινακίδα εντός της επιχείρησης σε εμφανές σημείο, εύκολα ορατή και προσβάσιμη που θα καλεί τον καταναλωτή να απευθυνθεί στο προσωπικό της επιχείρησης προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες στα πωλούμενα τρόφιμα.

Άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις μπορούν να αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του τροφίμου ή σε ετικέτα συνδεδεμένη με αυτήν ή εγγράφως, ή ηλεκτρονικά ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεταφορά της πληροφορίας πριν την τελική διάθεση του τροφίμου στον καταναλωτή.

Ένας κατάλογος τρόπων επικοινωνίας των υποχρεωτικών ενδείξεων για ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες προς τον τελικό καταναλωτή είναι:

- Ετικέτες που συνοδεύουν το τρόφιμο.

- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες στους τιμοκαταλόγους της επιχείρησης.

- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος που αναγράφουν τα περιεχόμενα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες ανά είδος τροφίμου.

- Πινακίδες σε εμφανές σημείο του καταστήματος ή/και ένδειξη επί των τιμοκαταλόγων που να παραπέμπουν τις ευπαθείς ομάδες να συμβουλευτούν το εξειδικευμένο προσωπικό ή έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα, εντός της επιχείρησης.

- Αναγραφή των συστατικών που προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες σε έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, άμεσα διαθέσιμο στον πελάτη.

Ποιες είναι οι ουσίες που πρέπει να αναγράφονται:

Ο κατάλογος των ουσιών και προϊόντων οι οποίες, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στην σήμανση τροφίμων λόγω της αλλεργιογόνου δράσης τους, περιλαμβάνει τις παρακάτω 14 ουσίες και προϊόντα:

- Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη,

- Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ καβούρια, γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα τους,

- Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά,

- Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια,

- Αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες,

- Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια,

- Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα,

- Καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κτλ),

- Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο,

- Σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι,

- Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού,

- Διοξείδιο του θείου (SO2) και θειώδεις ενώσεις,

- Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο,

- Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΊΟ

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων ινών;

Διαλυτές έναντι αδιάλυτων ινών

Οι φυτικές ίνες αποτελούν το μέρος των φυτικών τροφών που περνούν ως επί το πλείστον μέσα από το πεπτικό σας σύστημα χωρίς να διασπώνται ή να χωνεύονται. Υπάρχουν δύο τύποι ινών: διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.

Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και περιλαμβάνουν φυτικές πηκτίνες και κόμμεα. Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό.Περιλαμβάνει φυτική κυτταρίνη και ημικυτταρίνη.

Τα περισσότερα φυτά περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Η ίνα είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και υποστηρίζει πολλά διαφορετικά συστήματα σώματος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

ΟΦΈΛΗ

Οφέλη από κάθε τύπο ινών

Οι διαλυτές και αδιάλυτες ίνες έχουν μοναδικά οφέλη.

Καθώς οι διαλυτές ίνες διαλύονται, δημιουργεί ένα πήκτωμα που μπορεί να βελτιώσει την πέψη με διάφορους τρόπους. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και τη ζάχαρη στο αίμα. Βοηθά το σώμα σας να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη .

Οι αδιάλυτες ίνες προσελκύουν νερό στο σκαμνί σας, καθιστώντας το πιο μαλακό και πιο εύκολο να περάσει με λιγότερη πίεση στο έντερο. Οι αδιάλυτες ίνες μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της υγείας και της κανονικότητας του εντέρου. Υποστηρίζει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη και, όπως οι διαλυτές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να κάνουν πολλά για να υποστηρίξουν την υγεία των εντέρων, την οποία οι ερευνητές όλο και περισσότερο μαθαίνουν παίζει ρόλο σε πολλά θέματα υγείας σε όλο το σώμα σας. Η σωστή ποσότητα συνολικών διαιτητικών ινών μπορεί:

 • έλεγχο σωματικού βάρους
 • τον έλεγχο και ενδεχομένως την πρόληψη της υπέρτασης
 • βοηθούν στην ισορροπία των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα
 • ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου και αποτρέπουν τις αιμορροΐδες
 • ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
 • ρυθμίστε τα σήματα κορεσμού του σώματός σας, τα οποία σας ενημερώνουν όταν είστε γεμάτοι
 • χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
 • χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
 • χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη
 • απαιτούν περισσότερη μάσηση, η οποία επιβραδύνει τα γεύματά σας και βοηθά στην πέψη

Το ήξερες?

Η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών από δύο μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 21% .

ΚΊΝΔΥΝΟΙ

Κίνδυνοι από τη λήψη πάρα πολύ ινών

Πάρα πολλές ίνες μπορεί να προκαλέσουν αέρια, πόνο και κοιλιακό φούσκωμα. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι πολύ πιθανό ότι καταναλώνετε λιγότερες ίνες από ό, τι χρειάζεστε, ωστόσο, όχι περισσότερο.

Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, είναι σημαντικό να αυξήσετε αργά τις δόσεις σας. Για να δείτε όλα τα οφέλη της κατανάλωσης ινών, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα.

ΣΥΣΤΆΣΕΙΣ

Συστάσεις ινών

Οι φυτικές ίνες είναι φυσικό και σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουνλιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ίνας κάθε μέρα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες ινών.

Ακολουθούν οι συστάσεις για τη συνολική διαιτητική σας ίνα, η οποία περιλαμβάνει τόσο διαλυτούς όσο και αδιάλυτους τύπους:

 

άνδρες ηλικίας 50 ετών και κάτω

38 γραμμάρια την ημέρα

γυναίκες ηλικίας 50 ετών και κάτω

25 γραμμάρια ανά ημέρα

άνδρες, άνω των 50 ετών

30 γραμμάρια την ημέρα

γυναίκες άνω των 50 ετών

21 γραμμάρια την ημέρα

Μπορείτε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη ινών τρώγοντας διάφορα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόρους. Εδώ είναι παραδείγματα τροφίμων που μπορείτε να φάτε για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών:

 • 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως έχει περίπου 3 γραμμάρια ίνας
 • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα πλιγούρι βρώμης έχει περίπου 4 γραμμάρια ινών
 • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια έχει περίπου 15 γραμμάρια ινών

Τα συμπληρώματα σε σκόνη και χάπια μπορεί να είναι απαραίτητα, αλλά η πραγματική τροφή είναι προτιμότερη επειδή θα σας δώσει επίσης τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τη διατροφή σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε τρόφιμα με διαιτητικές ίνες:

 • Τα κονσερβοποιημένα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν λιγότερες ίνες από ό,
 • Τα τρόφιμα με πρόσθετες ίνες μπορεί να έχουν "ρίζα κιχωρίου" ή "ινουλίνη" αναγραφόμενο στον κατάλογο συστατικών.
 • Τα φυτά έχουν ποικίλα επίπεδα αδιάλυτων και διαλυτών ινών, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και σπόρων, για να έχετε τα οφέλη και των δύο ειδών ινών.
 • Συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο πριν δώσετε στο παιδί σας συμπληρώματα ινών, διότι θα μπορούσαν να είναι συνήθεια.

ΔΙΑΛΥΤΈΣ ΠΗΓΈΣ ΙΝΏΝ

Πηγές διαλυτής ίνας

Οι καλές πηγές διαλυτής ίνας περιλαμβάνουν:

 • βρώμη
 • αρακάς
 • φασόλια
 • μήλα
 • εσπεριδοειδών
 • καρότα
 • κριθάρι
 • psyllium

ΠΗΓΗ: healthline